Tønder: Foredrag om Versailles Freden 1919

Lokalhistorisk Arkiv for Gl.-Tønder Kommune inviterer fredag den 28. juni 2019 til foredrag:

Kom og hør den spændende historie om hvordan Første Verdenskrig blev sluttet med fred

Det vil Ingolf Haase fortælle om til et fyraftensforedrag fredag d. 28. juni 2019 kl. 16.30 på Lokalhistorisk Arkiv for Gl.-Tønder Kommune, på Tønder Bibliotek, Richtsensgade 10 i Tønder.

Tre statsledere var hovedansvarlige for Versaillestraktaten, der satte fredsbetingelserne efter Første Verdenskrig: Frankrigs Georges Clemenceau, Storbritanniens Lloyd George og USA’s Woodrow Wilson. Vittorio Orlando fra Italien var også med. De blev senere kaldt The Big Four. Fra venstre mod højre er det Lloyd George, Vittorio Orlando, Georges Clemenceau og Woodrow Wilson.

For mange står våbenhvilen d. 11. november 1918 som enden på Første Verdenskrig. Men våbenhvile er ikke det samme som fred. Først et halvt år senere blev der indgået en endelig fred. Fredsforhandlingerne blev indledt d. 18. januar 1919, og i det næste halve år diskuterede politikere fra den halve verden, hvordan en varig fred skulle nedfældes på papir. Rusland var ikke med, fordi de havde indgået en separatfred og tidligt trukket sig ud af krigen. Tyske forhandlere var udelukket fra deltagelse. Af fredstraktatens mange bestemmelser blev den vigtigste og mest kontroversielle, at Tyskland måtte acceptere, at ansvaret for al krigens ødelæggelse og tab alene påhvilede Tyskland og dets allierede.

Versaillestraktaten af 28. juni 1919, som afsluttede Første Verdenskrig, er næsten blevet glemt i alle historierne om krigens rædsler, dødsofre og ødelæggelser. Men traktaten om fred, indgået mellem Tyskland på den ene side og på den anden side USA, Frankrig, Italien og Storbritannien, satte dagsordenen for årene efter Første Verdenskrig. Den var nemlig i ekstrem grad sejrherrernes værk, som ud over ensidigt at placere ansvaret for verdenskrigen hos tyskerne, også blev indgået på meget hårde og ydmygende betingelser for Tyskland – og dermed blev afgørende for hvordan landenes indbyrdes forhold udviklede sig efter krigen.

Lokalhistorisk Forening for Gl.-Tønder Kommune står bag foredraget, og der er gratis adgang og ingen tilmelding – mød bare op!

Med venlig hilsen –

på vegne af Lokalhistorisk Forening for Gl.-Tønder Kommune
Ingolf Haase, formand

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *